

Dnia 08.12.2025r uczniowie klasy IIIa na kole przyrodniczym robili sałatki i soki owocowe.
Kształtowanie postaw prozdrowotnych jest procesem długotrwałym. Dlatego mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków nie zapominamy o organizowaniu sytuacji edukacyjnych, które promują zdrowie. Tym razem było to zrobienie przez uczniów soku z owoców cytrusowych, jak: pomarańcza, mandarynki, banany, kiwi oraz sałatki owocowe. Soki owocowe i warzywne stają się coraz bardziej popularne w śród uczniów i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze, profilaktyczne. Uczniowie doskonale wiedzą, że aby być zdrowym należy się między innymi prawidłowo odżywiać. Każde dziecko rozumie potrzebę spożywania dużych ilości owoców oraz warzyw. Z myślą o jarzynowo - owocowych witaminkach, postanowiliśmy zrobić sok oraz sałatki owocowe. Znając zasady przygotowania posiłków uczniowie, najpierw same dokładnie wymyły ręce, później warzywa i owoce, a potem już ubrane w ochronne fartuszki mogły przystąpić z zapałem do pracy. Uczniowie, przejęte poważnym zadaniem, wrzucały do sokowirówki produkty i z wielkim zainteresowaniem obserwowały wytwarzany sok. Następnie kroiły różne owoce do sałatki owocowej. Degustacja samodzielnie wykonanego soku i sałatek przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Wszystkim sok bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez dodatku cukru i bez konserwantów. Taka dawka witamin dla wzmocnienia odporności organizmu na pewno przyda się dzieciom, jak i dorosłym.
Opracowała Krystyna Woźniak

W ramach projektu "Śniadanie daje moc" uczniowie klas I-III przygotowali kanapki, owocowe desery oraz uczestniczyli w pogadance na temat właściwego odżywiania się i zdrowego stylu życia.

Zamiast wyrzucać niektóre odpady możemy samodzielnie przetworzyć w coś kreatywnego. Razem możemy zrobić zabawki ze śmieci. Możemy użyć skrawków materiałów, dziurawych ubrań czy skarpet. Wykorzystać możemy tez plastikowe butelki, rolki po papierze toaletowym i kubeczki po jogurtach. Tworzenie takich zabawek to także świetny sposób na uczenie dzieci, jak ważne jest dbanie o środowisko naturalne i recykling. Klasa IIIa na kole przyrodniczym projektowała i tworzyła zabawki z odpadów.
Opracowała Krystyna Woźniak

Każdy uczeń rozumie potrzebę spożywania dużych ilości owoców i warzyw. Z myślą o witaminach, postanowiliśmy zrobić soki z różnych warzyw i owoców. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy dzieci dowiedziały się jakie witaminy znajdują się w przyniesionych owocach i warzywach. Zapoznały się z działaniem i zasadami bezpieczeństwa urządzenia do robienia soków. Następnie dzieci kolejno podchodziły i wybierały owoce i warzywa, z których samodzielnie wykonywały soki. Po skończonej pracy dzieci delektowały się ich smakiem. Wszystkim bardzo smakowały, ponieważ były one wykonane przez uczniów, bez dodatku cukru i konserwantów.
Opracowała Krystyna Woźniak

Owoce na kole przyrodniczym
Uczniowie klasy IIIa na kole przyrodniczym rozpoznawali owoce, które można spotkać w okolicznych sadach.
Mali przyrodnicy za pomocą zmysłów: smaku, dotyku, węchu i wzroku rozpoznawali zdrowe przekąski.
Następnie zrobili z nich pyszne i pełne witamin sałatki.
Opracowała Krystyna Woźniak