W dniu 28.10.2021r. odbyły się klasowe warsztaty Kuchcikowo, podczas których uczniowie klasy Ib wykonali pyszne i zdrowe sałatki owocowe.
Nasi uczniowie wiedzą, że owoce są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, ponieważ zawierają dużo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm.
Ubrani w fartuszki, z czystymi rączkami przystąpili do pracy. Wszystkie owoce zostały umyte, następnie uczniowie samodzielnie je kroili i łączyli ze sobą w miseczkach, zachowując przy tym wszystkie zasady bezpieczeństwa.
Dzięki tym zajęciom pierwszoklasiści mogli poznać rolę owoców w diecie każdego człowieka i odpowiedzieć na pytanie: Dlaczego warto jeść owoce?. Przygotowane potrawy były smaczne i dekoracyjne. Dzieci zapraszały do owocowej degustacji częstując smaczną sałatką. Najważniejsze, że wszystkim bardzo smakowało i wyszło na zdrowie.
Dziękujemy rodzicom uczniów klasy IB, którzy są stałymi i hojnymi sponsorami owoców i warzyw w naszej szkole. W ten sposób wspierają nasze działania z zakresu edukacji zdrowotnej.
Opracowała Beata Korzycka
W ramach Dnia Profilaktyki przeprowadzonego 6 grudnia w Zespole Szkół w Sadkowicach odbyły się spotkania uczniów klas IV - VI oraz VII - VIII z policjantami. Podczas spotkań poruszana była tematyka szkodliwości i niebezpieczeństwa korzystania ze środków psychotropowych, dopalaczy i innych substancji odurzających. Policjanci uwrażliwiali uczniów na korzystanie z internetu, przestrzegali przed zbytnią wylewnością i opisywaniem na forach publicznych swoich zamierzeń, czy ujawnianiu planów.
Następnie zostały zaprezentowane prezentacje informujące o szkodliwości dopalaczy oraz narotyków oraz zachęcające do prowadzenie zdrowego stylu życia. Prezentacje zostały przygotowane przez uczniów pod kierunkiem nauczyciela biologii.
Organizacją Dnia Profilaktyki zajęli się M. Pajda, R. Kowalczyk oraz K. Major.
Opracowała Kamila Major
W listopadzie realizowane były kolejne zajęcia w ramach programu edukacyjnego „Kubusiowi Przyjaciele Natury”, w którym wzięły udział dzieci z grupy 5 latków. Tym razem był to dzień drugiego śniadania. Dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków. Przedszkolaki podjęły wielkie wyzwanie – same miały przygotować dla siebie drugie śniadanie. Rodzice zorganizowali produkty i bułeczki potrzebne do wykonania smacznych i zdrowych kanapeczek.. Na początku wychowawczyni przypomniała dzieciom zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.
Opracowała Karolina Jaźwiec-Kólak
W piątek 22 listopada w grupie 0b odbyły zajęcia pt: „Zdrowie naszym skarbem”.
Celem zajęć było przekazanie dzieciom wiedzy o zdrowym stylu życia, ocenianie zachowań służących i zagrażających zdrowiu, a także kształtowanie nawyków higienicznych i zachowań prozdrowotnych.
W trakcie cyklu zajęć poświęconych edukacji zdrowotnej nasze maluchy poznały zasady higieny, dowiedziały się jak ważny jest zdrowy tryb życia, ruch oraz właściwe odżywianie.
Ważnym elementem dbania o zdrowie jest właściwe odżywianie. Wraz z dziećmi zrobiliśmy zdrowe kanapeczki oraz koreczki owocowe i warzywne. Zajęcia poświęcone zdrowiu były dla dzieci bardzo istotnym elementem w kształtowaniu ich prozdrowotnych nawyków. Jednocześnie różnorodne tematyczne zabawy ruchowe, dydaktyczne sprawiły im wiele frajdy, rozwijając jednocześnie liczne umiejętności i sprawności (manualną, ruchową).
Opracowała Beata Rogala