Z okazji Światowego Dnia Mleka w klasie IIb rodzice wraz z dziećmi i opiekunami przygotowali pyszne potrawy z mleka i jego przetworów. Były przepyszne naleśniki z bitą śmietaną i owocami przygotowane własnoręcznie przez grupę. Owocowe jogurty z jogurtu naturalnego i owoców oraz koktajle mleczne. Wszystko smaczne, dobre i oczywiście świeże i zdrowe. Wszyscy mocno zaangażowali się w przygotowania zdrowych smakołyków. Oczywiście na koniec była wspólna degustacja. Mniam…!
Opracowała Beata Korzycka
Mamy kota na punkcie mleka
Uczniowie klasy IIIa i klasy IIIb w dniu 23 maja 2017 r. uczestniczyli w akcji „Mamy kota na punkcie mleka”.
Na początku uczniowie dzielili się pomysłami jak można wykorzystać mleko i nabiał do przygotowania potraw. Następnie uczniowie klasy IIIa przygotowali tosty z żółtym serem i warzywami, a dzieci z klasy IIIb wykonały naleśniki z twarogiem ze śmietanką i jogurtową polewą z owocami. Wszyscy zgodnie uznali, że potrawy z wykorzystaniem mleka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Przygotowanie posiłków w klasach koordynowały wychowawczynie: Krystyna Woźniak i Janina Walas.
Opracowała Janina Walas
W dniu 8 listopada 2016 r. uczniowie klas I – III szkoły podstawowej obchodzili ogólnopolskie święto – Dzień Śniadanie Daje MOC!
W tym dniu uczniowie wraz z rodzicami i nauczycielami uczyli się zasad zdrowego odżywiania, głównie nieocenionej roli śniadania - posiłku, który właściwie zbilansowany daje zastrzyk energii na cały dzień! Następnie każda klasa w swoim gronie wraz z wychowawcą i przybyłymi rodzicami przygotowywała zdrowe, kolorowe, a przede wszystkim pyszne śniadania, aby później móc je razem konsumować. Na klasowych stołach królowały apetyczne kanapki, pasty twarogowe i jajeczne, warzywa pokrojone w słupki – w sam raz do schrupania, owoce, miód, a nawet musy owocowe i mleczne koktajle. Naprawdę było w czym wybierać!
W ramach propagowania wśród uczniów naszej szkoły zdrowego stylu życia, klasa IIa pod kierunkiem wychowawczyni Wiesławy Przybyłkiewicz oraz Magdaleny Żukowskiej przygotowała jesienne surówki "Samo zdrowie", zaś klasa IIb wraz z wychowawczynią Beatą Korzycką przygotowała jesienne sałatki „Samo zdrowie”.
Celem zajęć przeprowadzonych w klasach drugich było wskazywanie wartości odżywczych warzyw i owoców. Dzieci zapoznały się z Piramidą żywieniową i dowiedziały się o potrzebnej ilości warzyw i owoców w codziennej diecie. Wychowawczynie przypomniały uczniom znaczenie zasad higieny. Ustalone zostały zasady współpracy w zespołach podczas przygotowywania posiłków. Zajęcia sprzyjały rozwijaniu umiejętności pracy w grupach, zwracały uwagę na estetykę podawania posiłków, a wspólna degustacji sprzyjała integracji klasy.
Opracowały: Wiesława Przybyłkiewicz i Magdalena Żukowska
W poniższych galeriach umieszono zdjęcia z przygotowywania posiłków w obu klasach:
W czwartek 20 października uczniowie klas I - VI szkoły podstawowej obejrzeli przedstawienie profilaktyczne pt. "Planeta Samo Zdrowie i misja generała Osiłka". W żartobliwej formie zaprezentowane ważne treści: wybierz zdrowe odżywianie i sport, zamiast słodyczy, chipsów i gier komputerowych, a zyskasz dobre samopoczucie, siłę i chęć do nauki, zabawy,do życia.